31 de març del 2014

CARA I CREU DELS NOBEL.


La historia d’aquests premis, especialment las de disciplines científiques, s’han recunegut oblits i injustícies flagrants. Ara n’explicarem alguns:

Es veu que per aquesta institució,els hi sembla més important,entendre el funcionament del interior de les estrelles que del nostre planeta.

Per això la sismòloga danesa INGE LEHMAN(1888-1993)que va determinar la estructura del nucli terrestre l’any 1936,es va quedar sense Nobel.

Més clamorós va ser l’oblit que van patir els investigadors que van formular la tectònica de plaques, i els americans i francès JASON MORGAN,DAN MC.KENZIE i XAVIER LE PICHON,no van rebre cap premi,tot i que els estudis d’aquests científics sobre la teoria central de la geofísica moderna se l’haguessin merescut.

Aquests premis també són famosos per retards al hora de premiar-los.

Al 1948 la botànica BARBARA MC.CLINTOCK ,va descobrir l’existència de les transposones,uns elements genètics que salten de un cantó a un altre del genoma,no la van recompensar fins a 35 anys més tard quan ella en tenia 81.

ERNEST RUSKA li atorgaren el premi Nobel al 1986,per dissenyar el primer microscopi Electrònic realment eficaç …53 anys mes tard de muntar-lo!.Va tenir sort i es que l’home es va morir dos anys mes tard de rebre el premi,ja que els Nobel no es donen de forma pòstuma.

Per les dones dones,encara és més difícil:

MARIE CURIE,va estar a punt de no ser nominada al guardó pel descobriment de la radiació,encara que el seu marit PIERRE,pel mateix descobriment,no va tenir cap mena de problema.

El comitè suec també es va oblidar de la descobridora dels Púlsars JOCELYN BELL si be,el seu director de tesis ANTONY HEWSH el va rebre.

LISE MEITNER que va descobrir amb OTTO HAHN la fusió nuclear,ella no va ser premiada amb el Nobel,ell sí.

VICENTE FERRER o el bisbe PERE CASALDALIGA no han rebut el premi Nobel de la pau,en Canvi personatges com HENRY KISSINGER o BARACK OBAMA sí que els han rebut.

A en WINSTON CHURCHILL no li van atorgar el premi Nobel de la pau ,però per compensar la ficada de pota, uns anys més tard, li donaren el de literatura (per la publicació dels llibres que va escriure durant la seva prolongada vida).

Com veieu a la acadèmia sueca dels Nobel no és or tot el que llueix.

JORDI RIBAS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada