25 de juny del 2012

LA UNIFICACIÓ DE L’IMPERI ALEMANY AL 1870



A mitjans del S. XIX no hi havia una nació unificada alemanya, sinó, un conjunt de 38 estats independents que formaven una Federació Germànica. D’aquests estats, en sobresortia un com a més poderós: PRUSSIA. Aquesta mateixa nació va ser la responsable de les primeres passes per unificar Alemanya. 

Els responsables van ser: 

- El Rei de Prussia, Guillem I, el qual va aconseguir que la seva nació fos la primera potencia militar de Europa. 

- Otto Von Bismarck, que l’anomenaven el canceller de ferro pel seu caràcter sumament autoritari, dur i enèrgic. 

- I el gran estratega i cap del estat major de l’exèrcit prussià, General Helmuth Von Moltke

El regne de Prussia va aconseguir la unificació alemanya mitjançant tres guerres: 

1- Guerra contra Dinamarca: En aliança amb Àustria van conquerir els ducats de Schleswig i Holstein. 

2- Guerra contra Àustria: Prussia, després d’aconseguir la neutralitat de França, i, amb l’aliança d’Itàlia, en poques setmanes aconsegueix que Àustria es rendeixi, signant un tractat de pau a Praga. Amb aquesta pau, Àustria renuncia a formar part de una gran Alemanya on coronen com a Kàiser a Guillem I. 

3- Guerra Franco - Prussiana: Aquesta guerra (juliol de 1870 - maig de 1871) va ser un conflicte clau perquè Prussia es convertís en la primera potència europea. L’imperi francès, al capdavant l’emperador Napoleó III, declara la guerra contra Prussia. Bismark va rebre la col·laboració dels estats de Baden, Wurtemberg i el Regne de Baviera. La victòria indiscutible dels alemanys va ser gràcies a la superior tecnologia bèl·lica i el comandament de les tropes teutones pel General Helmuth Von Moltke. Tots els fronts francesos van ser escombrats pels prussians, fins a la batalla de Sedan, la més important del conflicte, on fins i tot es va fer presoner a Napoleó III i 83.000 soldats gals. La Comuna de París es va formar per resistir a les tropes alemanyes però va ser esclafada pel mateix exèrcit francès. 

El final de la guerra Franco - Prussiana: 

Desprès d’haver perdut el conflicte contra Alemanya, Napoleó III abdica i es forma la III República Francesa i el primer president va ser Adolphe Thiers. 

La pau amb Prussia es va signar el 10 de maig de 1871 a Frankfurt. En aquest document es va acordar que l’Imperi Alemany cedís a Prussia, els territoris d’Alsàcia i Lorena, de majoria alemanya. Es va obligar a l’Imperi Alemany a indemnitzar als guanyadors pagant 5 milions de francs en or. A més a més, a finançar els costos d’ocupació de les províncies del nord de França. El final del pagament dels 5 milions de francs va acabar l’any 1873 i llavors els Prussians es van retirar. 

Guillem I de Prussia és coronat com Guillem I, Emperador de l’Alemanya Unificada (o Kàiser). El govern entrant de l’Alemanya Unificada, no va ser democràtic ni constitucional. Es va aconseguir arbitràriament. 

Així es va formar L’imperi Alemany governat per la casa dels Hohenzollem. 

Van aconseguir un gran desenvolupament industrial, científic, cultural... 

La seva mentalitat expansionista i territorial van provocar la Primera i Segona Guerres Mundials, que van portar desastres tant a Alemanya com a la resta del món. 

JORDI RIBAS


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada