23 de març del 2015

ARGUMENTS DESMUNTATS SOBRE L’ARRIBADA DE L'HOME AL CONTINENT AMERICÀ



Enclavada al tòrrid paratge del parc natural de la serra de Kapivara,al Nord-est del Brasil, la imponent roca de la Pedra Furada (pedra foradada en portuguès) hauria pogut ser fa més de 30.000 anys l’habitatge dels més antics pobladors d’Amèrica.

La arqueòloga Niede Guidon,va ser dels primers que va posar en dubte el dogma del poblament tardà del continent (14.000 anys).

Al 1986, les datacions obtingudes a través del carboni 14 als jaciments de la pedra furada,li van permetre parlar d’una població de fa entre 48.000 i 32.000 anys,llavors va rebre una allau de crítiques. Però actualment gràcies als treballs de col·legues arqueòlegs,obligarà a revisar les teories dels seus col·legues Nord-americans.

També a Pedra Furada s’han trobat estris rudimentaris de quars de com a mínim 20.000 de antiguitat en que es veuen desgastos microscòpics típics de l’ús en processament d’animals.

Tot plegat desmunta les teories dels que defensen l’edat dels primers pobladors entre 10.000 a 15.000 anys. Segons aquestes teories: aquests primers americans van travessar l’estret de Bering aprofitant un pont de terra temporal entre Euràsia i Amèrica del Nord avançant cap a sud Amèrica per la costa del Pacífic…

És en aquest punt és on l’ortodòxia fa aigües per tots costats. Ja que en un altre jaciment a Mèxic (Valsequillo) hi ha evidències de vida humana que podrien arribar als 30.000 a 35.000 anys.

De totes formes els estudis no invaliden la teoria de que els primers pobladors van entrar per l’estret de Bering, però sí que obliguen a endarrerir la data dels primers colonitzadors.

JORDI RIBAS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada