7 de novembre del 2016

“THE TERMINATOR”


Director: James Cameron

País: E.U.A

Actors: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Paul Winfield, Lance Henriksen…

Los Ángeles 2029. Desprès de la catàstrofe atòmica, les màquines, dirigides per una intel·ligència artificial anomenada SKYNET, s’han fet amb el control de la Terra. Però són a punt de perdre la guerra contra la resistència humana liderada per en John Connor. Com la situació per les màquines ja no té remei, aquestes han decidit que el millor seria que Connor no liderés ninguna sedició contra elles. Es tracta doncs d’impedir el naixement del futur líder de la resistència humana.

Per això SKYNET envia a través del temps, a Los Ángeles de l’any 1984,un ciborg assassí (Arnold Schwarzenegger) que és infalible: ja que no té emocions, i està dotat d’una capa exterior de teixit viu, a més a més, d’una força física increïble. Té la missió de trobar i eliminar a la futura mare de John Connor, Sara Connor, abans que ella doni a llum a John. Però la resistència humana envia un soldat, Kile Resse (Michael Biehn), a la mateixa època i lloc per protegir a la futura mare del cap de la rebel·lió.

Amb un pressupost de sis milions de dòlars, Cameron, un director desconegut i un culturista austríac sense talent, van aconseguir rodar una de les pel·lícules més taquilleres dels anys 80 i una de les icones de la ciència ficció moderna.

La visió d’un futur fosc, brut i apocalíptic com: “1997 rescate en N.Y.”, “Mad Max 2, el guerrero de la carretera” o “Kamikaze 1999” és amb la que s’orienta la pel·lícula d’en James Cameron batejant l’estil com a TECHNOIR.

En aquest llargmetratge, el futur que pretén destruir el passat i el passat que intenta destruir el futur, sembla tret d’una filigrana temporal de l’escriptor Phillip K. Dick.

La idea del redemptor de la humanitat (John Connor) i de la mare soltera (Sarah Connor), sembla tret de la Història de Jesús, ja que les connotacions són varies.

Arnold Schwarzenegger ratlla el súmmum de mal actor, però, el paper de ciborg li va com anell al dit: la seva cara inexpressiva, el fort accent austríac i un llenguatge corporal tret de “El monstre de Frankenstein”, el converteix en un dels actius de la pel·lícula. Només té més o menys deu línies de diàleg amb una monotonia mecànica, i una mirada entre freda i burleta. Gràcies a tot això construeix un personatge temible i inoblidable que ha quedat a les retines de milions de cinèfils.

La violència és sàdica i la persecució angoixant, això fa evolucionar el personatge de Linda Hamilton. Al començament, Sarah és un arquetip de noia nord-americana de finals del segle XX, feliç, despreocupada de problemes i superficial. Però, segons avança el llargmetratge, es converteix en heroïna a la força que descobreix els seus recursos per superar el mal.

La versemblança dels efectes especials que es trinxa al Terminator a mida que avança el film, combina a la perfecció amb la contundència de les seqüències d’acció, en especial, l’atac a la comissària de policia i el llarg i electritzant clímax final. Stan Winston, que també va formar part de Terminator 2 i 3, i a més a més va dissenyar els robots per a Jurassic Parc, Constantine, Doom, Big Fish, A.I. Artificial intelligence, Aliens “el regreso”; entre altres...

La resposta a per quina raó es destrossen camions a tota la saga de Terminator és perquè James Cameron de jove en conduïa i això ho va arribar a odiar.

El disseny de l’endoesquelet del monstre mecànic va ser realitzat en metall i va caldre un comandament a distancia per a poder controlar-lo. En les escenes que es veu de cos sencer, estava animat mitjançant la tècnica de STOP-MOTION. Aquesta és una tècnica d’ animació que consisteix en aparentar el moviment d’objectes per mitjà d’una sèrie d’imatges fixes successives.

La forma del Terminator T 800, està basada en diferents malsons que en Cameron va tenir estant malalt, participant desprès en la idea amb diversos “Story Boards”. Aquests són un conjunt d’il·lustracions mostrades en seqüència amb l’objectiu de servir de guia per a entendre una història.

La pel·lícula va suposar tota una revolució pels seus efectes especials innovadors per l’època i l’original guió.

L’èxit del film seria l’origen de Terminator 2 “El dia del juicio final”, Terminator 3 “La revolución de las máquinas”, “Terminator Salvation”, “Terminator Génesis” una sèrie de TV “Les cròniques de Sarah Connor”. A més a més, hi ha rumors de tenir a la recàmara una nova pel·lícula.

Varies actrius es van presentar al càsting per encarnar a Sarah Connor, però no van passar la proba: Sharon Stone, Daryl Hanna o Kelly McGuillis van ser alguna d’elles. James Cameron sempre va voler a Debra Winger, però no la va poder aconseguir. Finalment qui li va tocar la rifa va ser la desconeguda Linda Hamilton.

Jo recomano als amants de la ciència-ficció i de l’acció de veure aquesta peli i, si us plau, qui l’hagi vist que no la vagi explicant per que perd la gràcia.

JORDI RIBAS

1 comentari:

  1. Un escrit molt interessant, com ens tens acostumats: ben documentat, amb apreciacions sorprenents. Ens ha fet venir ganes de tornar a veure la pel.lícula. Felicitats. Cristina i Joan

    ResponElimina