28 d’octubre del 2013

LA BATALLA DE STALINGRAD


Aquesta va ser una batalla decisiva per començar el principi del fi de l’ Alemanya Nazi.

Els Nazis i els seus aliats (Romania, Hongria i Itàlia), varen lluitar contra la Unió Soviètica pel control de la estratègica ciutat de Stalingrad (la ciutat actualment es diu Volgograd) al Sud-oest de Rússia.

La conflagració va tenir lloc entre el 23 d’agost de 1942 i el 2 de Febrer de 1943.

Les tropes alemanyes i els seus aliats tenien assetjades les ciutats de Leningrad i Moscou , però els Nazis volien apoderar-se del petroli que hi havia al Cauques ja que l’or negre que extreien de Romania s’estava exhaurint , però abans de arribar als pous tenien que conquerir la estratègica ciutat de Stalingrad.

L’ofensiva germànica per capturar aquesta ciutat va començar amb el suport d’un intens bombardeig per part de la LUFTWAFFE (aviació militar alemanya) que deixa la ciutat en runes.

L’ ofensiva teutona es convertir en una lluita edifici per edifici,i malgrat controlar gairebé tota la ciutat en diversos moments , La WEHRMACHT (infanteria alemanya),no va ser capaç d’ expulsar els darrers defensors soviètics , situats la riba oest del riu Volga.

El 19 de Novembre de 1942, L’ Exercit Roig llança L’ OPERACIÓ URÂ , un ferotge atac contra les tropes que defenien els flancs del sisè exercit Alemany , que es composaven per tropes de : Romania, Hongria i Itàlia (mes febles i pitjor armades).

Desprès d’ intensos combats els flancs es col·lapsaren, i 250.000 soldats alemanys es quedaren aïllats i encerclats per els russos.

A mida que queia l’ hivern rus, el que quedava del sisè exercit,s’ anava afeblín a causa de la fam i els continus atacs soviètics.

L’ ambigüitat del comandament (General Friedrich Paulus),amb la creença de Hitler en la seva voluntat de lluitar fins al final, condemnar els Nazis.

A més , el fracàs de las tropes alemanyes de l’exterior per trencar el setge, conjuntament amb el fiasco de
l’ aviació en enviar subministraments per l’aire comportaren el col·lapse final.

A inicis de Febrer de 1943 la resistència de l’ eix a Stalingrad finalitza i el cap del sisè exercit de la Wehrmacht (Grl. Paulus) demana la rendició.

La victòria en aquesta ciutat és doble,perquè la vila porta el nom del líder soviètic (Iósif Stalin) o sigui un cop propagandístic i a més la batalla guanyada comporta molt prestigi a l’ exercit roig.

Del quart de milió de soldats Nazis que quedaren atrapats a la trampa de Stalingrad ,al final en quedaren 90·000 i només en tornaren a casa aproximadament 5 o 6000.

JORDI RIBAS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada