19 de març del 2012

DIFERÈNCIES ENTRE LA PRIMERA I LA SEGONA GUERRA MUNDIALS

Les diferències entre les dues guerres són moltes. Jo us parlaré d’algunes.

La primera guerra mundial va esclatar a Sèrbia quan un estudiant assassinà l’arxiduc hereu, Francesc Ferran d’Habsburg, el successor del imperi Àustria - Hongria. La segona, començà quan l’Alemanya nazi envaeix Polònia i es va repartir el país amb la Unió Soviètica. 

A La Gran Guerra, les tensions entre les grans potències d’Europa: L’imperi Alemany, l’imperi Austrohongarès i l’imperi Otomà xoquen contra l’imperi britànic, França i l’imperi Rus.

Les cordes que aguantaven una calma tensa des de feia uns trenta anys es trenquen al 1914.

La segona guerra ja es comença a gestar quan Alemanya perd la primera. En la rendició, els guanyadors (Gran Bretanya, França i els EUA), en el tractat de Versalles, obliguen als perdedors a pagar totes les destrosses materials de la guerra.

Entre les sancions posades pels aliats a Alemanya, i el crack econòmic de 1929, Alemanya queda arruïnada, i al 1933 arriba al poder sense cap problema Adolf Hitler proclamant el III Reich.

Al primer conflicte, lluiten des de les trinxeres,de punta a punta d’Europa. En canvi, al segon conflicte, s’estén a més indrets (Europa, Àfrica, Àsia). La tecnologia bèl·lica al ser més moderna, els fronts són més mòbils i arriben a més indrets.

La primera guerra s’hi inicia al 1914 i finalitza al 1919. L’altra, esclata al 1939 i acaba amb la derrota d’Alemanya i el partit Nazi l’abril de1945 i del Imperi japonès l’agost del mateix any (bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki).

Desprès d’això comença una guerra freda entre EUA i la U.R.S.S (escalada d’armes nuclears i de la por mundial) que dura, més o menys, més de quatre dècades.

Alemanya vençuda és dividida en quatre parts que es reparteixen les tropes aliades (Amèrica, Rússia, França i Gran Bretanya).

JORDI RIBAS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada