25 de març del 2019

ORIGEN DELS MOSSOS D’ESQUADRA

https://www.foropolicia.es/foros/origen-mossos-t97649.html

El cos de Mossos d’Esquadra és una de les policies més antigues del món. Van ser creats fa 300 anys, al 1719 per Felip V de la casa dels Borbó, que acabava de guanyar la Guerra de Successió contra els partidaris de l’Arxiduc Carles, de la casa dels Habsburg. 

La Real Audiència proposa de reclutar milícies armades i remunerades en les poblacions que havien estat fidels als Borbons. Els va encarregar el control de les vies de comunicació amb l’Aragó i la lluita contra les guerrilles de resistència austriacistes. 

El 21 d’abril de 1719 es despleguen esquadres en 91 poblacions de fidelitat borbònica. En total són 5400 voluntaris a tot Catalunya tret dels Pirineus, ja defensat per l’exèrcit. 

Per què tantes poblacions catalanes es van fer borbòniques? 

Perquè la Corona Espanyola, amb els Austries, havia reprimit durament la pagesia catalana durant la Guerra dels Segadors i en la Revolta de les Barretines, on el senyor de Centelles esprem els serfs, sense importar-li les males collites i la fam que patia el poble. 

Els primers Mossos d’Esquadra són camperols, portadors, jornalers, etc... Només els caps tenen alguna qualificació. 

El Capità General de Catalunya, Marqués de Castel-Rodrigo, dota al cos el 8 de juny de 1719 d’un reglament, que els defineix, no com una milícia més sinó, de manera innovadora, com a cos policial regular, centralitzat, remunerat i a les ordres del poder judicial, amb doble referència: civil i militar. Així que són una de les policies més antigues del món. 

Pere Antón Veciana és anomenat Comandant el 1729 i així s’inicia una successió en el comandament del cos que dura fins el 1835. 

Els permeten adaptar-se a les circumstàncies i garantir l’ordre públic necessari per la gran arrancada econòmica de Catalunya. 60 anys desprès sorgeix una incipient classe emprenedora catalana que s’ha beneficiat de l’obertura de mercats. Catalunya prospera. 

Els Mossos d’Esquadra són un gran invent, tant és així que el Duc de Ahumada demana les normes dels Mossos i, inspirant-s’hi, funda la Guàrdia Civil. 

Jordi Ribas 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada