11 de març del 2019

LA SORPRENENT INTEL·LIGÈNCIA DELS GOSSOS

https://mutuaspalabras.blogspot.com/2007/02/quid-pro-quo.html

Multitud d’estudis i experiments recolzen el que ja sospitaven els seus amos: A vegades, els gossos només els hi falta enraonar. La seva memòria, empatia i capacitat per comunicar-se està molt per sobre de la mitja del regne animal. S’ha pogut comprovar en diferents investigacions que les seves capacitats cognitives s’assemblen a les d’un nen amb memòria i aprenentatge. 

Els gossos han estat presents en les grans gestes humanes: Hi havia gossos a les caravel·les del descobriment d’Amèrica, a la conquesta del Pol Sud, al primer viatge a l’espai de la gosseta Laika, fins i tot, en l’operació de captura d’en Bin Laden hi van intervenir gossos. 

També són especials els cans que ajuden als cecs en el seu dia a dia, els que detecten droga i els que desprès d’un terratrèmol es dediquen a trobar víctimes atrapades a les runes, etc. 

A primer cop d’ull podem dir que la memòria canina és més semblant a la nostra del que ens pensàvem. 

Les cordes vocals d’aquest animal els hi permeten emetre sons amb els quals es poden comunicar entre ells mateixos i amb els humans. Segons el bordar, amb més o menys durada, ens adverteixen de perill, alegria, pena, atac... 

També els hi queden instints dels seus avantpassats llops, amb el seu desenvolupat olfacte oloren i marquen amb la seva pròpia orina el territori. 

Els éssers humans tenim la capacitat de posar-nos a la pell de l’altre, també els cans són excel·lents per tenir empatia entre els de la seva espècie i l’home. 

També saben interpretar les senyals que els hi enviem amb el to de la veu, amb les mirades o assenyalant amb la mà o amb el dit. 

Lo de que hi ha races més intel·ligents d’unes altres és un mite perquè s’han fet multitud d’experiments sobre això arreu del món, amb tota mena d’espècimens canins i han arribat a la conclusió que no hi ha gaires diferencies entre ells. 

Per acabar, un gos no és una joguina que te la regalen i al cap de tres mesos l’abandones al bosc,. Els hem de passejar com a mínim una vegada al dia i, si t’estimes el gos, ell et correspondrà amb tendresa i fidelitat. 

JORDI RIBAS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada