https://elviajerofeliz.com/como-preparar-un-viaje-en-tren-transiberiano/
La immensa i freda regió asiàtica de Rússia és un focus de nous projectes, gràcies a les tecnologies tan avançades que permeten extreure recursos naturals fins ara amagats sota el subsòl gelat.
La remota Siberia va activar el seu camí a començaments del segle XX gràcies al ferrocarril Trans-Siberià, va seguir amb la Industrialització Soviètica, i va culminar amb el manà del petroli i els seus derivats. Totes aquestes riqueses amagades tenen una extensió que hi caben 26 Espanyes.
El setembre de 2014 va començar a la ciutat de Yakutsk, la construcció de “Sila Sibiri” (La força de Siberia, en rus), el major gasoducte del món que portarà gas a Xina al llarg de quasi 5000 km.
Siberia té la major superfície d’aiguamolls i pantans de tot el planeta. Són territoris feréstecs per la vida humana, però en canvi amaguen grans reserves de petroli i gas natural. Entre els rius Yeniséi i Lena hi ha una regió rica amb or, diamants, ferro i carbó. Al sud de la franja central siberiana es situa el llac Baikal, que és el més profund del món amb 1680 metros de fondària, 636 km de longitud i 80 km d’amplada, i conté el 20% de l’aigua dolça de tot el planeta.
La zona més habitable és al sud, al voltant de les fronteres de Kazajistán, Mongòlia i Xina on hi viuen 39 milions de persones.
Per aquestes contrades hi passa la línia ferroviària del transsiberià que té 9000 km de via que comença a Moscou i acaba a Vladivostok.
Siberia va ser una conquesta en tota regla, equiparable a la d’Amèrica del Nord. Des del cantó europeu, la conquesta russa va començar al 1580 quan Yermak Timeoféyevich (heroi nacional), al front d’un exèrcit de cosacs, va perseguir a els tàrtars guanyant moltes batalles. Des de llavors molts aventurers es van endinsar a l’est i al nord, establint-se com a colons en petites aldees.
Ençà del règim soviètic van continuar la política començada pels Tsars: els Gulags (camps de treballs forçats).
Durant la 2ª Guerra Mundial, Stalin va traslladar a Siberia molta part de la infraestructura industrial russa, per protegir-la de la Invasió Nazi.
Sota la capa de gel del nord de Siberia hi han trobat components químics, bactèries i fòssils d’animals desconeguts i coneguts com els mamuts, que estan tan ben conservats que hi ha un projecte per clonar-los i tornar-los a la vida.
Siberia és tan gran i al hora tant desconeguda que és territori de conquestes, investigacions, prospeccions, etc… En resum, és un tema apassionant.
JORDI RIBAS
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada