9 de desembre del 2013

WINSTON CHURCHILL I LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL


Al protagonista ,el van nomenar l’ any 1910 ministre de l’ interior i va haver de fer front a nombroses vagues. L’any següent la situació política a Europa era molt tensa i el govern Britànic va decidir que el nostre amic Winston fos Primer Lord del almirallat ( o sigui : ministre de marina ).Quan va esclatar la gran guerra va continuar en el seu carrec de ministre de marina fins el desastre de la batalla de Gallípoli.
A proposta del Primer Lord del Almirallat Winston Churchill,els britànics van idear aquesta campanya en la que atacant Turquia,l’aliat presuntament més debil,es buscaba distreure l’atenció dels imperis centrals (L’Imperi Alemany i L’ Imperi Austriac)del front occidental.
La campanya iniciada amb l’atac als Dardanels en març de 1915,posteriorment continuada amb un desenbarcament a la península de Gallipoli,va acabar en un complet fracas per els aliats.
Els Britànics van tenir quasi un quart de milió de baixes( més de 50.000 morts)entre els qui havien molts Australians i Neozelandesos.Els Francesos van tenir casi 50.000 baixes(amb 5.000 morts).Per els Turcs ,la campanya va tenir un enorme cost,250.000 baixes,amb més de 60.000 morts.
Desprès d’ aquest desastre a en Winston el van degradar, guanyant-se el sobrenom de “El carnisser de Gallipoli”.
Mes tard el van enviar al front actiu a Holanda,com a tinent coronel del sisè batalló dels “Royal Scott Fusiliers”.

Desprès de lluitar al front, al 1917 i fins al final de la guerra,el govern de sa Majestat li dona la cartera de ministre de municions.

JORDI RIBAS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada