3 de desembre del 2018

ALGUNS APUNTS SOBRE WILLIAM SHAKESPEARE

http://elpuentelejano.blogspot.com/2014/10/hamlet-el-honor-de-la-venganza.html

Es desconeixen molts aspectes de la vida de William Shakespeare (1564-1616). És considerat un dels millors dramaturgs de tots els temps i un gran poeta.

Les xafarderies diuen que potser seria una dona o que les seves obres els hi va escriure altre gent. Els estudis més autoritzats sobre aquesta figura, donen per segur la seva bisexualitat: es va casar amb Anne Hatchaway i van tenir dues filles i un fill, però al mateix temps tenia relacions amb varis homes aristòcrates. 

Se sap que va ser actor, a més a més, d’escriptor. En aquella època, estava prohibit que les dones participessin en les obres de teatre, per aquesta raó, tots els papers de dona els feien els propis homes. Els teatres eren circulars o octogonals, alguns tenien teulada i, d’altres, eren a l’aire lliure. La gent que estava davant de l’escenari de peu (la plebe), pagaven per entrar un penic. La galeria superior (primera graderia) els hi costava dos penics, i la més alta (segona graderia) pagaven una corona. 

La més coneguda de les obres de l’escriptor és l’escena de Hamlet del ser o no ser. El que no és tant conegut és que Hamlet ho diu perquè s’assabenta per un enterramorts de la mort d’en Yorick, el seu bufó i amic de la infantessa. Amb el crani d’en Yorick reflexiona sobre el pas del temps. 

No ha arribat als nostres dies ni un sol manuscrit original de Shakespeare, només alguna firma a sobre de documents personals. Quan va morir, tant sols s’havien editat setze de les seves obres teatrals. Totes elles van ser copiades d’oïdes dels teatres. Set anys després de la seva mort, el 1623 els seus amics Henry Condell i John Hemeinges van publicar totes les peces dramàtiques que ells van recopilar. 

És cert que el bo d’en William va morir el mateix dia que Cervantes? 

Sí i No. En el segle XVII a Anglaterra s’utilitzava el calendari Julià, que compte amb 11 dies de més que el Gregorià. Per tant, van morir amb 11 dies de diferencia més que el Gregorià. Tant mateix , van morir a la mateixa data: El 23 d’abril de 1616, però amb onze dies de diferència. 

Aquest dia, va ser escollit per la UNESCO per celebrar el Dia del Llibre. Aquí celebrem el dia del nostre patró Sant Jordi i, a les dones, se’ls hi regala una rosa i, als homes un llibre. 

JORDI RIBAS 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada