Quan va morir en Bruce Lee, hi va haver tal misteri, que van començar a sortir teories conspiratòries, com la que les triades xineses el van assassinar perquè Lee es negava a treballar al cine de Hong Kong. També que els mestres d’arts marcials es van enfadar perquè l’estrella va revelar a occident els secrets del Kung Fu a canvi de beneficis econòmics.
Ell havia desenvolupat un estil de Kung Fu propi anomenat Jeet Kune do (el camí del puny interceptor), i va crear un Kung Fu per les masses. A més a més es comenta la tècnica amb la que va esser assassinat: La “palmada” vibratòria, també coneguda com cop de la mort retardada. Era una técnica tant refinada que només era coneguda pels monjos Shaolin i alguns mestres de Kung Fu. Amb aquesta tècnica es podia matar a algú hores o fins i tot anys desprès de rebre-la.
Altra gent no apuntaven a la Xina sinó al Japó: Els ninjes haurien sigut els responsables de la seva mort, com a conseqüència de la rivalitat entre xinesos i japonesos. Fins i tot per uns altres podria haver estat cosa de dimonis de la mitologia xinesa.
Gent que coneixia a l’actor tenen la teoria que diu que Bruce Lee havia estat emmetzinat amb una planta secreta que no deixava rastres a l’organisme i només coneixien uns quants herboristes xinesos.
Un altre possibilitat més eròtica parlava sobre que l’estrella hauria mort desprès de fer l’amor amb l’actriu de Hong Kong, Betty Ting Pei (una actriu de segona categoria).
Ara desprès de comentar moltes de les seves llegendes urbanes sobre la seva mort, explicarem la veritat sobre això:
En Bruce Lee no parava de fer pel·lícules. A finals de 1972, l’actor va deixar aparcat “Juego con la muerte”per treballar en “Operación dragón”(Primer i únic llargmetratge que el protagonista va filmar a Hollywood). Quan va acabar el rodatge, Lee, estava esgotat tant física com mentalment, però ell no volia quedar-se de braços plegats i cada dia s’autoexigia més i més, fins i tot deia: “Si no et rendeixes no hi ha límits, encara que trobis la mort”.
El primer espant el va patir el maig de 1973. Doblava el so de “Operación dragón” i feia molta calor. Però per evitar sorolls es va desconnectar l’aire condicionat, estava molt estressat i el seu cos no va aguantar més i va patir un col·lapse amb vòmits i convulsions. A l’hospital, quan va arribar la muller del protagonista, la Linda Lee, en Bruce patia una febre molt extrema i semblava que es moria. Els metges li van administrar un medicament que comprimia els vasos cerebrals, per por a un edema cerebral (una inflamació al cervell). En una mostra de vòmit es va detectar haixix, doncs l’actor el solia mastegar per tenir més energia (com actualment un Red Bull).
Quan va tornar en sí, li va dir a la seva dona que no tirava la tovallola, volia continuar lluitant, que podia seguir forçant la seva voluntat, perquè, si no s’ho prenia així, moriria. Desprès d’aquest incident, va advertir a la seva mare que s’estava morint, perquè havia anat a consultar a especialistes i li havien dit que estava delicat del cervell.
La nit del 20 de juliol de 1973 va anar a casa de Betty Ting Pei (una actriu de Hong Kong) per parlar sobre el guió del llargmetratge “Juego con la muerte”. Segons una de les llegendes, aquesta era la seva amant i això és fals. A Bruce li feia mal el cap i Betty l’hi va donar un analgèsic, com Lee no es trobava millor, es va estirar al llit de la seva amiga perquè se li passés el mal de cap i ja no es va aixecar. La actriu Betty Ting Pei va avisar al seu metge que, al veure que estava a les últimes, va cridar a una ambulància. Ja a l’hospital, on van intentar reanimar-lo, no hi va haver pas res a fer.
Els metges van dictaminar que la mort fou provocada per un edema cerebral massiu intracraneal, causat per la hipersensibilitat als components del Equagesi pel que es va considerar una mort accidental. Que una persona tan en forma com Lee, morís com a conseqüència d’un medicament comú, va servir per fomentar les anteriors llegendes urbanes.
Bruce Lee va tenir dos funerals: un a Hong Kong el 25 de juliol de 1973 i un altre a Seattle el 31 de juliol del mateix any.
A Seattle alguns dels que portaven el taüt van esser: Taky Kimura, Steve McQueen i James Coburn. Aquest últim va dedicar unes paraules de comiat a en Bruce: “Adéu, germà. Ha estat un honor compartir aquest boci de temps amb tu. Com amic i com professor, has unit en un els meus llaços tant físic, espiritual com filosòfic”.
Bruce Lee va morir als 32 anys.
JORDI RIBAS
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada