27 de juny del 2016

“INDIANA JONES”, A LA RECERCA DE L’ARCA PERDUDA


Any: 1981

Nacionalitat: E.U.A

Director: Steven Spielberg

Actors: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman, Ronald Lacey, Alfred Molina, Denholm Elliot, John Rhys-Davies...

Oscars: Direcció artística, efectes visuals, muntatge, so, efectes de so.

És un homenatge dels serials (com Flash Gordon, Don winslow of the Navy...) que es projectaven en les sessions matinals dels dissabtes dels cinemes nord-americans dels anys 30 i 40 del s. XX i els còmics franco-belgues dels anys 30 (com, per exemple, Tintin...).

En aquesta pel·lícula, es va unir el productor George Lucas (Star Wars) i el director Steven Spielberg, per fer un producte de qualitat, per tal que “A la recerca de l’arca perduda” fos un èxit comercial ple d’ una combinació d’emoció, efectes especials, aventura i humor.

Corre l’any 1936 i l’Indiana Jones (Harrison Ford) és un professor d’arqueologia de l’universitat de Boston que passa el seu temps explorant el món buscant tresors i troballes arqueològiques. Desprès d’una aventura fallida a l’Amazones peruà, els serveis secrets dels Estats Units li encarreguen una missió al professor Jones: Trobar l’Arca de l’Aliança (el cofre d’or on es suposa que Moisès va guardar les taules dels Deu Manaments). Per desgràcia, els Nazis també l’estan buscant, doncs han sentit dir que qualsevol exèrcit que marxi amb aquesta arca serà indestructible.

Indiana Jones porta la seva indumentària característica: pantalons i camisa d’explorador, barret, un fuet (látigo en castellà), a més a més d’una pistola de la 1º Guerra Mundial, d’una bossa per ficar-hi els tresors, d’una caçadora de cuiro i barba de tres dies... Li passa de tot. Per exemple, deixa enrere una trampa, que és una gran roca que rodola dins d’una caverna i que el persegueix per esclafar-lo. S’escapa d’un pou amb serps verinoses, despista a uns sinistres àrabs en un mercat d’El Caire, es penja sota d’un camió en marxa en una angoixant persecució en el desert i, fins i tot, tocs de humor, com la fredor amb la que Indiana dispara a un perillós sicari que l’amenaça amb una terrorífica demostració amb una espasa.

Harrison Ford, en el paper d’Indiana Jones, és el personatge que millor li ha sentat en tota la seva carrera cinematogràfica. El professor Jones és un tipus complicat que, lluny de ser perfecte, camina per la línia divisòria entre ser lladre d’objectes d’incalculable valor o protector dels mateixos. Destaca el seu caràcter gemegós i les seves enginyoses sortides per salvar-se dels perills. És distant, a vegades quasi riu però no del tot i està a la ratlla de la subversió. És en definitiva un anti-heroi, però sens dubte és un dels protagonistes d’aventures més estimats de la història del cinema.

El dolent del film, el també arqueòleg i rival de l’”Indy”, Belloq (Paul Freeman), en realitat no és tant diferent del professor Jones, excepte en les seves motivacions. La cobdícia en lloc de la preservació de la història (a més a més, de ser col·laborador dels nazis). Com a malvat també surt un agent de la GESTAPO baixet, lleig i calb que és molt perillós (Ronald Lacey).

La heroïna, Marion Ravenwood, que també és arqueòloga (l’actriu Karen Allen), tampoc és la típica damisel·la en perill, sinó una dona físicament capaç que (la majoria de vegades) es salva ella sola i no li cal l’”Indy”per res. El personatge de la Marion pren les qualitats, l’esperit i l’estil d’una altre famosa actriu del segle XX, Katherine Hepburn. Així, el cantó aventurer i exòtic de la pel·lícula ve acompanyat de les excel·lències de la comèdia sofisticada.

Harrison Ford va haver d’aprendre a muntar a cavall i a fer servir el fuet per actuar al llargmetratge i interpretar a Indiana Jones.

George Lucas i Steven Spielberg van fer un càsting de dues-centes cinquanta persones per trobar el millor actor per fer d’Indiana Jones i va sortir escollit un desconegut Tom Selleck. Però, ja havia signat un contracte per fer una sèrie de TV de detectius anomenada Magnum P.I. i va haver de abandonar el projecte (desprès en Tom Selleck se’n penediria tota la seva vida d’aquesta decisió).Però poc desprès, en Spielberg, veient la pel·lícula “El imperio contraataca”, li va agradar molt el noi que feia el paper de Han Solo, un jove Harrison Ford. Spielberg, va trucar a en Harrison proposant-li el paper i va dir que sí, va signar el contracte quinze dies abans de començar el rodatge al 1980.

Quan en George i el Steven creaven el nom del protagonista de la pel·lícula el van batejar com a Indiana Smith però a molta gent no els hi sonava bé. Al final al director ho va canviar per Jones i així es va quedar.

Les maquetes del submarí de la pel·lícula “Das Boot”es van reutilitzar per filmar “A la recerca de l’arca perduda”.

El barret d’Indiana Jones adquirit en una botiga de Londres, es va haver de rebregar intensament perquè semblés usat.

Perfecte combinació d’aventures, humor, efectes especials, escapisme i tremendes interpretacions que ha sigut imitada en freqüència però mai igualada.

La meravellosa banda sonora composada per John Williams (Star wars, E.T. l’extraterrestre...), fa un treball clau per fer d’aquesta pel·lícula una llegenda.

“A la recerca de l’arca perduda” és una de les poques pel·lícules que un mai es cansa de veure, malgrat que et sàpigues les escenes de memòria.

A més a més d'aquesta pel·lícula s'han filmat tres divertides continuacions i actualment s'està parlant de fer una cinquena pel·lícula. 

En definitiva: Als nostàlgics, us recomano que la torneu a visionar i que la torneu a gaudir com si fos la primera vegada que la veieu. I a les noves generacions, descobrireu un film on quedareu sorpresos per lo entretingut que és.

JORDI RIBAS

20 de juny del 2016

MENÚ DE SAN JUAN

(Ingredientes para 4 personas)

PRIMER PLATO: TOMATES DE TEMPORADA


4 tomates hermosos
100 grs. de atún en aceite
16 aceitunas rellenas
4 cucharadas de mahonesa
100 grs. de guisantes cocidos
Sal gorda

Preparación:

Lavar y partir por la mitad los tomates, vaciarlos y reservar la pulpa, que luego mezclará con las aceitunas picadas, el atún desmigado y los guisantes. Después, añadir la mahonesa. Rellenar los huecos de los tomate , que habrá espolvoreado por dentro con sal gorda, con esta mezcla y colocarlos en una fuente y servir. 

SEGUNDO PLATO: EMPANADA GALLEGA


                                      
Masa:
1 Kg. de harina
2 sobres de levadura de panadería
1 vasito de vino blanco
1 vasito de aceite

Relleno:
3 pimientos verdes
3 pimientos rojos
2 cebollas
½ Kg. de carne de ternera para guisar
2 ajos
Aceite
Sal
Laurel

Preparación:

Se coge la harina y la levadura en polvo en un recipiente y se hace un hueco en la harina. Después se echa el vasito de vino blanco, el vasito de aceite y la levadura. Se mezcla todo bien mezclado hasta que no se pegue en las manos. Después se tapa con un trapo hasta que se duplique en tamaño. Una manera de saber cuando está lista la masa es antes de taparla se coger una bolita de la masa y se ponerla en un vaso de agua. Cuando ésta haya subido a la parte de arriba del agua, ya está la masa lista. Se estira la mitad de la masa hasta que quede en forma rectangular habiendo puesto antes un poco de harina en el mármol. Se pone la masa en una bandeja de horno rectangular poniendo debajo un papel de horno. Después ponemos los pimientos, las cebollas y la carne ya previamente estofada con el ajo y laurel, encima de la masa esparciéndola por toda la masa. Después se coge la otra parte de masa y se estira como la otra. Después se pone por encima y se bordean las dos masas juntas y se enrollan con los dedos, para que no se salga el contenido. Se pincha con un tenedor para que no suba mucho y, por último, se pinta con un pincel con un poco de aceite. Se pone al horno a 170ºC sólo por abajo, más ó menos unos 45 minutos y listo para comer.

POSTRE: COCA DE SAN JUAN


Masa madre:
140 grs. de harina 
30 grs. de levadura 
80 ml. de agua templada 

Preparación: 

Se coge el agua templada después la harina y por último la levadura y se amasa todo bien hasta que no se pegue en las manos. Se deja reposar una hora hasta que doble el volumen de la masa.

Masa de coca:
75 ml de leche 
20 ml de anís
500 grs. de harina 
90 grs. de azúcar 
90 grs. de mantequilla
3 huevos enteros 
10 grs. de sal 
25 grs. de levadura

Decoración:
Un huevo
Fruites confitades al gusto
100 gr. de piñones

Preparación: 

Se hace la masa madre. Una vez hecha, se pone la leche, el anís, los huevos, la harina, el azúcar, la sal y la levadura y se mezcla todo bien mezclado. Se trabaja la masa poniendo siempre un poco de harina en el mármol antes de empezar y se pegan golpes contra el mármol unas cuantas veces. Se trabaja bien trabajada y luego se tapa con un paño de cocina. Se deja reposar 20 minutos y pasados estos minutos se vuelve a amasar la masa y se le echa la mantequilla. Se amasa toda muy bien otra vez contra el mármol y se estira amasándola. Se deja reposar poniéndole un bol encima unos 20 minutos. Pasados estos minutos se vuelve a amasar por último y se deja 30 min. Se pesa y con estas cantidades salen 2 cocas. Ya está lista para cocinar. Se pone en una bandeja de horno con un papel de plata previamente espolvoreado ligeramente con un poco de harina. Se coge la masa y se estira y queda ovalada. Se pone en la bandeja, se bate un huevo bien batido y se pinta con el huevo y ya por último se ponen las frutas confitadas y los piñones.
Un truco es poner los piñones en agua unos 10 minutos antes para que no se quemen en el horneado. 

¡Que aproveche!

Esther Peral

6 de juny del 2016

MENÚ MARRÓN

(Ingredientes para 4 personas)

PRIMER PLATO: TALLARINES CON SETAS



350 grs. de tallarines
2 dientes de ajo
300 grs. de setas de temporada (champiñones)
½ vaso de vino blanco
6 cucharadas de salsa de tomate
3 cucharadas de aceite
Perejil picado
Sal
2 cucharadas de aceite para cocer la pasta

Preparación:

Cocerla la pasta en abundante agua con sal y dos cucharadas de aceite durante 8 ó 12 minutos, dependiendo del tipo de pasta. Después picar los dientes de ajo y sofreírlos en una sartén con tres cucharadas de aceite. Cuando empiecen a dorarse añadir las setas, previamente cortadas en juliana y rehogarlas durante unos minutos. Añadir la sal, luego agregar la pasta ya escurrida, el perejil picado, la salsa de tomate y el vino blanco. Mezclar bien todos los ingredientes y dejar que se haga a fuego medio durante 2 minutos aproximadamente. Por último, poner a punto de sal y listo.

SEGUNDO PLATO: PICHONES EN HOJALDRE



2 pichones grandes
300 grs. de hojaldre
1/2kg. de espinacas
Huevo batido
Puré de lentejas
Agua
Sal

Preparación:

Limpiar bien los pichones. Sacar las pechugas, los muslos y sazonar. Cocer las espinacas en agua con sal, escurrirlas y picarlas. Estirar el hojaldre fino y cortarlo en cuatro cuadrados. Colocar medio pichón (pechuga y muslo con el hueso por fuera para agarrar) con un poco de espinacas en cada cuadrado de hojaldre y envolverlos. Recortar las puntas y aprovecharlas para decorar el hojaldre. Untarlos con huevo batido y meterlos al horno a 200ºC durante 15 minutos. Acompañarlos con puré de lentejas hecho cociendo lentejas con agua, sal y aceite y pasarlo por la batidora.

POSTRE: MELÓN CON PLÁTANOS




Un melón grande y maduro
4 plátanos 
200 grs. de nata montada 
Licor de plátano o melón 
Chocolate deshecho

Preparación:
Cortamos el melón en rebanadas separando la corteza y quitando las pepitas. Cortamos la pulpa en dados pequeños. Pelamos los plátanos y los cortamos en rebanadas al bies. Mezclamos las dos frutas, añadimos un chorro de licor de plátano o melón y lo metemos al frigorífico. Cuando vayamos a servirlo adornamos con nata montada y chocolate deshecho.

¡Que aproveche!

Esther Peral